Jabłczanka z ciastem naleśnikowym

Ewelina
Zupy
25.07.2014 21:57
Jabłczanka z ciastem naleśnikowym

Przepis

10 naleśników (do ciasta zamiast soli dodajcie 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

około 1 kg winnych jabłek

2 goździki (opcjonalnie)

cukier (ja do tej ilości zwykle daję 3 łyżki, ale to wg Waszego uznania)

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 - 4 łyżki śmietanki kremówki 30%

1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka maki pszennej tortowej (jeśli zupa wyjdzie Wam zbyt rzadka)

cynamon (opcjonalnie, ja nie daję, ale niektórym będzie pasował)

Naleśniki smażymy wg ulubionego przepisu z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego).

Kiedy naleśniki ostygną, zwijamy je po 4 razem w rulonik, kroimy na plasterki, które utworzą nam "ślimaczki".