Przepis
przepis z „1000 recipes. Baking”
Składniki na około 16 ciastek:
150g mąki pszennej
55g wiórków kokosowych
75g drobnego cukru do wypieków
150g niesolonego masła, pokrojonego
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Dodaj pokrojone masło i przesiekaj nożem lub siekaczem do kruchego ciasta. Wyrób gładkie, jednolite ciasto*.
Ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 5mm. Wycinaj ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 5cm i karbowanym brzegu (lub inną, ulubioną foremką) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 – 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)