Przepis
ciasto kruche:
220 gramów mąki pszennej
1 jajo
150 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 – 2 łyżki zimnej wody lub mleka
masa kokosowa:
200 gramów wiórków kokosowych
150 gramów masła
150 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
dodatkowo:
1 słoiczek (około 300 gramów) konfitury z czarnej porzeczki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, wbić jajo, dodać masło i wodę lub mleko, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra – dół).
Masło roztopić z cukrami, pilnować by się nie zagotowało, wyłączyć gaz, wsypać wiórki i wymieszać łyżką.
Podpieczone ciasto posmarować konfiturą, na nią wyłożyć masę kokosową, wyrównać powierzchnię i delikatnie ugnieść. Piec około 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia wierzchu.
Po ostudzeniu pokroić na paseczki.