Przepis
700 gram brokułów (ja miałam mrożone)
0,5 selera
2 średnie ziemniaki
3 jaja
2 łyżki masła
2 kopiaste łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
200 ml śmietany kwaśnej 18%
sól, biały pieprz
Ziemniaki i selera obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć, schłodzić i zmiksować blenderem.
Brokuły ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odsączyć.
3/4 z nich podsmażyć na dwóch łyżkach masła (krótko), resztę odłożyć do miseczki do położenia na wierzch.
Lekko podsmażone brokuły zmiksować i dodać do ziemniaków i selera. Następnie do warzyw dodać lekko ubite (mikserem) jaja, potem dodać śmietankę, około 3/4 łyżeczki soli i łyżeczkę białego pieprzu.
Żelatynę wymieszać we wrzącej wodzie, lekko schłodzić, zahartować dwiema łyżkami masy warzywnej i wlać do całości, zmiksować na średnich obrotach.
Masę wyłożyć do wysmarowanej olejem foremki keksowej (użyłam aluminiowej jednorazowej), na masę wyłożyć pozostałe w miseczce różyczki brokuła i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Ja po prostu wlałam wrzątku do dużej foremki (tak, by woda sięgała połowy objętości) i w nią wstawiłam keksówkę.