Dietetyczne kotlety gryczane

Ewelina
08.07.2014 10:06
Dietetyczne kotlety gryczane

Przepis

Jestem z nich bardzo zadowolona. Resztki kaszy okazały się super pretekstem do sprawdzenia nowo znalezionego przepisu na kotleciki gryczane, które po tej próbie raczej na stałe u mnie zagoszczą. Przepyszne! Nawet dla osób, która za kaszą nie przepadają, bo jej smak tutaj nie dominuje. Dodatkowo jestem z nich dumna bo... będąc rano w pracy, w dzień, w którym były one już w planach do wykonania, podsłuchałam Panie rozmawiające stolik obok w stołówce. Fajnym zbiegiem okoliczności zaczęły temat właśnie takich kotlecików. Ogólnie zachwalały, że smaczne, że zdrowe, ale jedna wypaliła do koleżanek: jak będziesz miała przepis, w którym one się nie będą rozpadać, a będą fajnie zbite, to mi go dasz. I temat ucichł. Ehh szkoda, że następnego dnia już nie widziałam tej Pani, bo moje wyszły super zbite i z chęcią bym jej dała mój przepis ;D

A tak apropo... samych smakowitości w Nowym Roku Wam życzę!

Składniki:

- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

- 1 białko- 3 łyżki kremowego sera białego

- 2 czubate łyżki mąki z cieciorki

- 1 niewielka cebula

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, koperek suszony, curry, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy. Ser rozdrobnić widelcem, dodać białko i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników i ponownie wymieszać. W dłoniach uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie aż kotleciki będą rumiane.