Stir fry z kapusty, kurczaka i pęczaku

Agnieszka
Makarony
18.11.2020 11:37
Stir fry z kapusty, kurczaka i pęczaku

Przepis na stir fry z kapustą wzorowany jest na wpisie na blogu Cafedelites.com Składniki: 200 g kurczaka mielonego 1 szklanka gotowanego pęczaku 1 marchewka Ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-centymetrowy kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Ale, jak mówi nasz trzy i półetni syn dobrze się stało tata – z braku laku, zaczęliśmy rozglądać się za przepisami na stir fry bez pak choy i w ten sposób trafiliśmy na coś zupełnie wyjątkowego: stir fry z kapusty. Co jeszcze piękne w stir fry z kapusty – jest to danie szybkie do przygotowania, jak na stir fry przystało. Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka octu białego (ryżowego, jabłkowego, winnego) 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sriracha lub innego ostrego lub papryczka chilli drobno posiekana Przygotowanie: Podawaj stir fry z kapusty z makaronem ryżowym lub pszennym, lub z ryżem. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię pokochasz to danie tak samo jak my (tu znajdziesz przepis na stir fry z kapustą i wołowiną). W przepisie poniżej na stir fry z kapustą wszystkie składniki trzeba dodać osobno. W naszym przekonaniu ostre stir fry to jest to, ale jeśli lubisz łagodniejsze klimaty ogranicz lub zrezygnuj z ostrych przypraw. Stir fry z kapusty jest naprawdę wyjątkowe: chrupiące i miękkie zarazem, lekko słodkie i, w naszej wersji, dość ostre. Rozgrzej w woku lub szerokiej patelni łyżkę oleju, wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz mielone mięso, mieszaj i rozdrabniaj szpatułką na mniejsze kawałki. Kapusta przesmażona na ostrym ogniu, jak to w stir fry, mięknie jak rząd po strajku kobiet. Nietypowe, klasyczne danie azjatyckiej kuchni: stir fry z kapusty, ale nie bok choy, ale zwykłej białej. Przełóż patelnię z powrotem na kuchenkę, wylej na nią łyżkę oleju a następnie wsyp cebulę. U nas w domu pożądane przede wszystkim przez wzgląd na azjatyckie zupy oraz dania typu stir fry. I jeszcze jedna rzecz: sos do stir fry z kapusty jest dość ostry. Kapustę posiekaj ostrym nożem na paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Był czas, że kapustka była dostępna tylko na targowisku pod Halą Mirowską, potem objawiła się w lidlach i biedronkach, ale przemknęła jak meteoryt i znikła. Mięsno-pęczakowa masa zawiera w sobie imbir oraz czosnek, dlatego podczas stir fry nie musieliśmy ich już dodawać. Smaż na intensywnym ogniu stale mieszając – około 5-6 minut, lub do momentu aż kapusta uzyska pożądany przez ciebie stopień miękkości. Przygotowaliśmy więcej masy z myślą o stir fry dzień później. Obierz marchew i pokrój w zapałki lub zetrzyj na tarce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/stir-fry-z-kapusty/