Makaron z chorizo i oliwkami w sosie pomidorowym

Picante-
Makarony
18.11.2020 9:48
Makaron z chorizo i oliwkami w sosie pomidorowym

Czasem wychodzą z tego naprawdę bajeczne posiłki, podrzucam Wam przepis, może też Wam posmakuje, choć domyślam się, że każdy ma w lodówce inne resztki ;-) Składniki: - 150 g makaronu (taki niby spaghetti, ale troszkę grubszy, choć to jeszcze nie tagliatelle) - kilka plasterków chorizo - kilka oliwek (u mnie Kalamata) - około 200 ml passaty pomidorowej - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 marchewka - skrawek parmezanu - po 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej (ja używam ostrej wędzonej, daje fajny posmak) - 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub bazylii lub oregano - sól, pieprz - szczypta cukru trzcinowego - oliwa Wykonanie: Cebulę siekamy. Otwieram lodówkę, wykładam na blat resztki, jakie zostają mi po sesjach i próbuję je jakoś upchnąć, żeby się nie zmarnowały. chorizo tak, zdejmujemy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, przekładamy na deskę, siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Ja często dolewam jeszcze trochę wody z gotowania makronu, żeby sos był bardziej delikatny i fajnie pokrył makaron. Wlewamy passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki w proszku, zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/11/makaron-z-chorizo-i-oliwkami-w-sosie.html