Na początek tego tygodnia mamy dla Was placuszkową inspirację: placki gryczane z bekonem, jajkiem i awokado - dobre zarówno na pożywne śniadanie, jak i pyszny obiad :-) Składniki: Placuszki: ⦁ około 1 1/2 szklanka maślanki naturalnej ⦁ 1/2 szklanki mąki gryczanej ⦁ 1/4 szklanki mąki orkiszowej ⦁ 1 jajko ⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: ⦁ rukola ⦁ bekon ⦁ awokado ⦁ 1 jajko ⦁ sok z cytryny ⦁ sól, pieprz ⦁ olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.