Składniki: Ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej - 1 jajko - 1 żółtko - 1 kostka masła (200g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru Diamant Lemon curd: - sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta - 2 żółtka - 2 jajka - 5-6 łyżek cukru drobnego Diamant - 80-90 g masła Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wszystkie (poza masłem) składniki na lemon curd wkładamy do garnuszka i powoli podgrzewamy, aż do momentu zagotowania (cały czas mieszamy). Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Jeśli nie przepadacie za mazurkami i szukacie jakiegoś bardziej nieszablonowego przepisu na święta niż sernik i babka - te tartaletki sprawdzą się świetnie. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremki do tartaletek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru.