Składniki na klasyczne ptysie z kremem (około 10 sztuk): 250 ml wody (szklanka) 200 g mąki pszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka szczypta soli Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto parzone. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, cały czas ucierając za pomocą robota kuchennego, aż składniki się połączą. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Jeśli nawet trochę opadną, w zasadzie nie ma się czym przejmować i tak wyjdą ładne ciastka. Całość mieszamy energicznie łyżką albo trzepaczką, aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się szklista. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy ciasto w formie stożków dość dużych odstępach.