Czas całkowity: 2 godz. Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem Mój przepis na: Składniki: Masa ziemniaczana 800 g ziemniaków 4 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soli Klopsiki 500 g wybranego mięsa mielonego 1 czerstwa bułka pszenna 1 szklanka mleka 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju do smażenia Sos beszamelowy 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki Cebulę posiekaj, wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oraz namoczoną w mleku, odciśniętą bułką Z masy mięsnej formuj nieduże klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju Usmażone klopsiki odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz Opłucz i posiekaj koperek Po ugotowaniu ziemniaków dodaj masło i mleko ugnieć pałką na gładką masę Sposób wykonania: Bułkę namocz w mleku Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w wodzie z solą Kalafiora umyj, podziel na różyczki, zblanszuj (wrzuć do wrzątku na 10 min) Ilość porcji: 4 osoby Kalorii na 100 g:: 600 Czas przygotowania: 1 godz. Czas gotowania: 1 godz. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź łyżką na gładko, dodaj mleko, wymieszaj, by nie było grudek dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Wysmaruj masłem formę do pieczenia, wyłóż na dno ziemniaki W ziemniaki powtykaj klopsiki Pomiędzy klopsikami poukładaj różyczki kalafiora