Składniki: 1 kg sera białego półtłustego 1 litr mleka 3,2% tłuszczu 100 g śmietany 18% 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli Podgrzewamy na wolnym ogniu energicznie mieszając, tak aby cały tłuszcz został wciągnięty przez ser. Masa powinna stać się lekko pulchna, mieszamy do momentu gdy całość się upłynni i będzie mieć konsystencję sera topionego. Podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu aż odzieli się serwatka (żółta woda). Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę cały czas energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy sodę oraz czarnuszkę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/11/domowy-ser-z-czarnuszka.html