Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Agnieszka
Obiad
16.11.2020 10:12
Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Jeszcze jedno: duszenie soczewicy w sosie pomidorowym wymaga czasu, gdyż kwas z passaty sprawia, że warzywa w nim zanurzone twardnieją i wolniej się gotują, Jeśli chcesz mieć bigos z kapusty pekińskiej w ekspresowym tempie, ugotuj soczewicę osobno – w przypadku łamanej soczewicy (podzielonej na połówki), zajmie ci to kilka minut (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę), a następnie dodaj do podduszonych batatów i zalej sosem pomidorowym. Szczypta kuminu 2 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Krok 4 Wrzuć do miksera dwa suszone pomidory, ząbek czosnku, wlej 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytry, pół łyżeczki miodu i zmiksuj na gładko. I ostatnia kwestia: bigos z kapusty pekińskiej zawiera dość długa listę przypraw – niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Zalej warzywa 2 szklankami passaty, wymieszaj dokładnie i duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut, albo do czasu aż soczewica będzie miękka. Poszliśmy więc na skróty i zrobiliśmy lekki bigos z kapusty pekińskiej, wzmocniony porcją warzyw i soczewicą. Krok 2 W międzyczasie zalej flet z kurczaka wodą, tyle tylko, żeby był całkowicie zanurzony. Bigos z kapusty pekińskiej zrobisz raz, dwa, trzy, bo nie wymaga długiego duszenia. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę, przemieszaj o dodaj batata. Sól Pieprz Przyprawy ½ łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (lub mniej jeśli chcesz mniej ostre danie) Krok 5 Marchew, cukinię, rzodkiewki i kapustę oraz kurczaka dodaj do rondla z soczewicą, dobrze wymierzaj,. Jeśli nie masz miksera użyj ręcznego robota – składników tak ładnie nie rozdrobni, albo nie ma też takiej potrzeby. Cukinię i marchew pokrój w zapałki (użyj obieraczki do warzyw) lub półplasterki, rzodkiewki w plasterki. Zdejmij z ognia, odcedź, przestudź a następnie przy pomocy dwóch widelców porwij na niteczki. Ostatnio rozmawialiśmy z Agnieszką, że zjedlibyśmy dobry, polski bigos. Żeby go jednak zrobić trzeba mu poświęcić sporo czasu, poza tym nie jest to, oględnie mówiąc, danie lekko strawne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/bigos-z-kapusty-pekinskiej/