Odchudzona szarlotka

Krzysztof
Przepisy
25.07.2014 6:49
Odchudzona szarlotka

Przepis

Składniki:

na ciasto:

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

1,5 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

3 żółtka

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę jabłkową:

1,5 kg obranych, słodkich jabłek

3 łyżki wody

2 łyżki cynamonu

Pianka:

3 białka

1 cukier waniliowy

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.

Ubić pianę z białek i cukru waniliowego.

Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm), podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi.