Przepis
Składniki:
na ciasto:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1,5 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5 kg obranych, słodkich jabłek
3 łyżki wody
2 łyżki cynamonu
Pianka:
3 białka
1 cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
Ubić pianę z białek i cukru waniliowego.
Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm), podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi.