W tej recepturze można dołożyć także swoje ulubione warzywa: ziemniaki, bataty, marchew, cukinię, kalafior – warto zrobić po swojemu! Curry z dyni i kurczaka Curry z dyni i kurczaka – składniki: 1 dynia o wadze około 1 kg 1 biała cebula 100 ml wody lub bulionu 700 g filetów z kurczaka sok wyciśnięty z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry szklanka mleka kokosowego łyżeczka kurkumy oliwa, lub olej kokosowy do smażenia sól i pieprz wedle uznania do podania: ryż, świeże zioła. Curry z dyni i kurczaka – wykonanie: Podszykować składniki: dynię przepołowić, obrać i odrzucić miąższ, a następnie pokroić w kostkę; kurczaka oraz cebulę także pokroić w kostkę natomiast czosnek drobno posiekać. Zobacz także: Kurczak curry z ananasem Curry z kalafiora Dołożyć filety, pastę curry i smażyć z dynią kolejne 15 minut lub do pożądanej miękkości. Curry z dyni i kurczaka to jesienna propozycja obiadowa. Do patelni dołożyć dynię i podsmażać 10 minut, by dynia nieco zmiękła. To curry jest przede wszystkim sycące, rozgrzewające a przy okazji lekkostrawne dzięki swoim składnikom.