Ciasteczka korzenne – składniki: 400 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 2 jajka łyżka płynnego miodu opakowanie 20 g przyprawy do ciasteczek korzennych 1 łyżka kakao 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej. Ciasteczka korzenne to kruche ciasteczka z dodatkiem przyprawy korzennej oraz miodu, a także masła, dzięki czemu mają wspaniały maślany smak. Gdyby ciasto nie chciało współpracować, można rozwałkowany płat na kilka minut schować do zamrażarki, wtedy wszystko będzie wycinać się bezproblemowo. Ciasteczka korzenne – wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i jednolitą masę. Ciastka korzenne piec przez 12-15 minut w temperaturze 170 stopni aż się lekko zarumienią. Na początku mogą wydawać się zbyt miękkie, jednak po wystygnięciu skruszeją. korzenne Składniki na dwie duże, wsuwane blachy od piekarnika. Kolejno wyjmować każdą część, wałkować schłodzoną na grubość 3-4 mm. Ciasto rozdzielić na cztery części i każdą część zawinąć we folię. Dodać jajka (najpierw jedno, następnie drugie) i miksować jeszcze 3 minutki, by masa była dobrze połączona.