Gulasz z ogniska – składniki na garnek około 5-6 litrów: 2 białe cebule 3 papryki różnokolorowe nieduża cukinia 500 g pieczarek 3 ogórki kwaszone 3 dojrzałe pomidory 300 g marchewki 1 kg mięsa mieszanego (np. karkówki wieprzowej, piersi indyczej i owędzanego boczku) skóra z boczku kilka liści włoskiej kapusty Marynata: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy stołowej płaska łyżka słodkiej papryki 1 litr rosołu 150 ml wytrawnego czerwonego wina 3 ząbki posiekanego czosnku płaska łyżka soli liść laurowy łyżeczka kminku Moja rada jest tylko taka, że na spodzie powinna znaleźć się skórka z owędzanego boczku, i dobrze by było, by znalazł się liść kapusty włoskiej. Najczęściej spotkać można przepis na gulasz z ogniska z zawartością dużej ilości kiełbasy, ziemniaków czy kapusty. Ognisko palimy na łące niedaleko domu, w zaciszu jakie dają lekko kołyszące się na letnim wietrze drzewa. Ja, by zrobić gulasz z ogniska, używam francuskiego garnka Chasseur (zobacz tutaj), który w życiu codziennym jest idealny do gotowania. Garnek można zawiesić na specjalnym stojaku, postawić na kratce grillowej, czy dokupić odpowiednie metalowe nóżki, lub poprosić kogoś znajomego o zrobienie takich. Pyszny gulasz z ogniska to danie, na które zawsze najniecierpliwiej czekamy. Przepisów na gulasz z ogniska jest wiele. By zrobić dobry gulasz z ogniska, ważne jest kilka rzeczy. Staramy się z mężem pielęgnować w naszych dzieciach miłość do wsi. Lepiej jest zabezpieczyć dno przed ewentualnym przypaleniem, gdyż najlepiej postawić garnek nad ogniem i zostawić go na godzinę. Moim zdaniem, nie jest najistotniejsze to, co musi tam się znaleźć, ale to, co lubimy najbardziej. Jest to żeliwny garnek, który jak widać, sprawdza się w każdych warunkach. Na dnie żeliwnego garnka ułożyć skórkę od boczku i kilka liści kapusty, zalać gulaszem. Na dobrą sprawę, nawet kilka cegiełek może okazać się pomocnych. Zostawić na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Gulasz z ogniska nakryć pokrywką i postawić nad żarem. Gulasz z ogniska – wykonanie: Warzywa umyć i obrać. Bo powiedzmy to szczerze – z ogniska wszystko smakuje lepiej. Szybko się nagrzewa, bardzo długo trzyma ciepło i co najważniejsze – równomiernie je rozprowadza. Tworzyć im wspaniałe wspomnienia, pokazywać uroki spokoju i te dobre strony mieszkania z dala od miejskiego zgiełku. Nie może zabraknąć oczywiście kiełbasek, słodkich pianek, ale najbardziej liczy się smak dobrego kociołka. Takie drzewo nie spali się szybko i bardzo długo będzie trzymało odpowiednią temperaturę. Taki, który za kilka lat przekażesz własnym dzieciom, razem z garścią wspomnień.