Młoda kapusta zapiekana pod pierzynka z mozzarelli

Kasia
Obiad
16.05.2019 7:05
Młoda kapusta zapiekana pod pierzynka z mozzarelli

Czy to nie brzmi apetycznie? Młoda kapusta zapiekana Młoda kapusta zapiekana – składniki: 1 młoda kapusta 4 białe cebule 2 ząbki czosnku 30 dag sera mozzarelli (kupuję na wagę, jest lepszy do sosów) kubek 400 g jogurtu greckiego dwie łyżki siekanego młodego koperku sól i pieprz łyżka masła do podsmażenia Młoda kapusta – wykonanie: Kapustę przeciąć na 4 i włożyć do garnka na wrzącą lekko posoloną wodę, gotować 6 minut lub tyle, aby kapusta była miękka. Aby podać ją do obiadu lub zjeść nawet samodzielnie wystarczy ułożyć na dnie naczynia warstwę karmelizowanej cebuli, podgotowaną młodą zieloną kapustę pokrojoną na cztery części, a całość zwieńczyć sosem z mozzarelli, jogurtu i dodatku czosnku oraz pierwszego młodego koperku, po czym zapiec. Cebulę posiekać na plastry, oprószyć solą i na maśle smażyć na lekko brązowy kolor. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć cebulę, na nią położyć kapustę (teraz można wyciąć twardą część od postawy warzywa). Myślę, że kapusta przygotowana w ten sposób jest nie bardziej czasochłonna niż tradycyjna siekana, a z pewnością będzie pysznym zaskoczeniem na stole.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/05/mloda-kapusta-zapiekana.html