Ciasto z kremem orzechowym, czarną porzeczką i kakaową bezą

Ciasta
06.11.2020 12:17
Ciasto z kremem orzechowym, czarną porzeczką i kakaową bezą

Krem orzechowy: 100 g masła orzechowego (bez soli i cukru) 50 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki soli morskiej (lub himalajskiej) 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 125 g serka mascarpone Masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól i syrop klonowy miksować ok. 3 minuty, a następnie dodać mascarpone i miksować jeszcze przez 2 minuty aż krem będzie puszysty. Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm): 4 jajka (wielkość L) 3 żółtka (białka odłożyć do bezy) 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego) 1/3 szklanki ciemnego kakao 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. z 1/2 pomarańczy sok z 1 limonki 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 170 g dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru) Kakaowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 pełna łyżka ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Mąkę przesiać z kakao do oddzielnej miski i w 3 partiach dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić połową nasączenia, oprószyć dwoma łyżkami kakao i łyżką kawy, posmarować konfiturą i orzechowym kremem. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kakao i krótko zmiksować do połączenia się składników. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 C z termoobiegiem i piec przez kolejne 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-z-kremem-orzechowym-czarna-porzeczka-i-kakaowa-beza/