Tort z kremem truflowym

Ciasta
06.08.2019 11:57
Tort z kremem truflowym

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm): 5 jajek (wielkość L) 200 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Całe jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość, może to potrwać kilka minut). Składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 175 g cukierków Trufle (ok. 10 sztuk) 50-60 g gorzkiej czekolady 75 g serka mascarpone (schłodzonego) Kremówkę podgrzać na małym ogniu (uważać, aby się nie zagotowała). Robiłam tort tuż przed podaniem, ale jeśli zależy Wam, aby tort był gładko otynkowany, najlepiej odczekać kilka godzin – schować złożony tort do lodówki, a kiedy osiądzie dopiero rozpocząć dekorowanie. Jest tak pyszny, że w połączeniu z biszkoptem i dżemem z czarnej porzeczki tworzy obłędny i bardzo prosty tort : ) Nałożyć 1/3 kremu truflowego, przykryć drugim blatem i powtórzyć – skropić kawą, nałożyć drugą połowę dżemu i 1/3 kremu. Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g) 1/2 szklanki kawy słodkości do dekoracji Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, a następnie przykryć folią spożywczą i przełożyć na całą noc do lodówki. Nałożyć cienką warstwę kremu, aby zebrał ewentualne okruszki oddzielające się od biszkoptu, ponownie schłodzić i dopiero wtedy rozpocząć końcowe tynkowanie i dekorowanie. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, skropić kawą i posmarować połową dżemu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tort-z-kremem-truflowym/