Składniki
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 kopiaste łyżki masła
5 łyżek cukru
3 szklanki mleka
Składniki na krem orzechowy:
250 ml mleka
200 gramów zmielonych orzechów włoskich
300 gramów miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
100 gramów masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
5 łyżek powideł lub kwaśnego dżemu
1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej kawy
Rozmiar blaszki: 24x28 cm
Przepis
Białka miksujemy z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy 6 żółtek oraz przesiewamy mąkę, budyń czekoladowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Tak upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia następnie przecinamy, aby uzyskać dwa blaty ciasta.
Na dolną część biszkoptu wykładamy 5 łyżek kwaśnych powideł lub dżemu.
Dwa opakowania budyniu śmietankowego rozrabiamy w jednej szklance wody. W garnuszku podgrzewamy dwie szklanki mleka z dodatkiem cukru oraz masła, następnie dodajemy mieszankę z budyniem i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy budyniowej.
Ostudzoną masę budyniową wykładamy na biszkopt pokryty powidłami. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, delikatnie dociskamy oraz nasączamy biszkopt słodką, ostudzoną kawą.
Do mleka dodajemy orzechy. Całość trzymamy tak długo na ogniu, aż masa będzie gęsta (redukujemy mleko). Tak przygotowaną masę dodajemy do utartego masła z cukrem pudrem.
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na biszkopcie.
Przystępujemy do przygotowania ostatniej części ciasta a mianowicie polewy czekoladowej.
W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier puder, dwie łyżki mleka, 2 łyżeczki kakao oraz 1 łyżkę żelatyny wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Całość dokładnie mieszamy, studzimy i wylewamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście i posypujemy migdałami.
I gotowe.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.