Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy

Ewelina
Ciasta
26.04.2018 16:26
Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy

Składniki

Składniki na biszkopt:

6 jaj

szczypta soli

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4 szklanki cukru

2 łyżki ciemnego kakao

1 budyń czekoladowy (bez cukru)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

2 budynie śmietankowe (bez cukru)

2 kopiaste łyżki masła

5  łyżek cukru

3 szklanki mleka

Składniki na krem orzechowy:

250 ml mleka

200 gramów zmielonych orzechów włoskich

300 gramów miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową:

100 gramów masła

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

1 łyżka  kakao

1 łyżka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

płatki migdałowe do posypania

5 łyżek powideł lub kwaśnego dżemu

1/3 szklanki ostudzonej osłodzonej kawy

Rozmiar blaszki: 24x28 cm

Przepis

Białka miksujemy z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy 6 żółtek oraz przesiewamy mąkę, budyń czekoladowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Tak upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia następnie przecinamy, aby uzyskać dwa blaty ciasta.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #1
Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #2

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #3

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #4
Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #5

Na dolną część biszkoptu wykładamy 5 łyżek kwaśnych powideł lub dżemu.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #6

Dwa opakowania budyniu śmietankowego rozrabiamy w jednej szklance wody. W garnuszku podgrzewamy dwie szklanki mleka z dodatkiem cukru oraz masła, następnie dodajemy mieszankę z budyniem i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy budyniowej.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #7

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #8

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #9

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #10

Ostudzoną masę budyniową wykładamy na biszkopt pokryty powidłami. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, delikatnie dociskamy oraz nasączamy biszkopt słodką, ostudzoną kawą.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #11

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #12

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #13

Do mleka dodajemy orzechy. Całość trzymamy tak długo na ogniu, aż masa będzie gęsta (redukujemy mleko). Tak przygotowaną masę dodajemy do utartego masła z cukrem pudrem.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #14

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #15

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #16

Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na biszkopcie.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #17

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #18

Przystępujemy do przygotowania ostatniej części ciasta a mianowicie polewy czekoladowej.

W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier puder, dwie łyżki mleka, 2 łyżeczki kakao oraz 1 łyżkę żelatyny wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #19

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #20

Całość dokładnie mieszamy, studzimy i wylewamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście i posypujemy migdałami.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #21

I gotowe.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #22

Zdjęcie Ciasto Delicjusz - czekoladowo-budyniowy #23