Przepis
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle
300 g śmietany 18%
200 g pomidorków koktajlowych
200 g szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
75 g świeżej rukoli
100 g mozzarelli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie można kupić gotowy albo przygotować jak ja domowy (przepis podawałam z przepisem na Zawijaną lazanie ze szpinakiem i fetą). Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w paski szynkę parmeńską z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i jeszcze chwilę smażymy, zalewamy całość śmietaną. W ostatnim etapie dodajemy do sosu startą mozzarellę oraz wypłukane i osuszone liście rukoli. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy sos z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego :)