Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką Składniki (na 1 naleśnik, porcja dla 2 osób) : Naleśnik 2 marchewki kawałek grubego pora ( ok 6 cm) kawałek cukinii ( ok 6 cm) 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mąki ( ja użyłam pszennej ale można użyć np ryżową) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 jajko sól 1 łyżka nasion czarnego sezamu SOS: 1/4 szklanki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sok z połowy limonki 1/2 łyżczki miodu albo syropu z agawy 1 posiekany ząbek czosnku do posypania- dymka i kolendra Wykonanie: Masą zalać warzywa na patelni i posypać czarnym sezamem, smażyć ok 5 minut, aż naleśnik się zarumieni, po czym przewrócić na drugą stronę ( ja to zrobiłam przekładając na dużą przykrywkę i potem znów na patelnię). Następnie zgarnąć na bok warzywa, na środek wylać trochę świeżego oleju i dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut, lekko mieszając cukinię, potem wszystkie warzywa wymieszać, dobrze odskrobując z dna wszystkie przyczepione i chwilę jeszcze smażyć. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 10 minut aż się zarumienią i lekko zmiękną, w połowie warzywa posolić, żeby lekko puściły sok. Oczywiście nie jest to coś co Emilka by wzięła do ust ale korzystałam w zeszły weekend z jej pobytu i babci i zrobiłam go sobie na obiad dwa razy pod rząd. A do tego pyszny sos na bazie sosu sojowego z limonką, miodem i czosnkiem, oraz zioła – kolendra i dymka. Naleśnik przełożyć na talerz, posypać ziołami, pokroić na ósemki.