Składniki: Tortownica 30 – 32 cm Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego, może też być gęsta śmietana 1 białko 100 ml oleju lub roztopionego letniego masła Farsz: 500 g pieczarek 150 g tartego sera żółtego 1 średnia cebula sól i pieprz prawdziwy do smaku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju Zrolować z jednego końca do drugiego, następnie kroić na kawałki szerokości 2 – 3 cm i układać na w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od brzegu. Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka ulubione ziarna – u mnie sezam, czarnuszka i odrobina maku Przygotowanie: Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta. Możesz je podać na kolacje, lub na obiad, gwarantuje, że są smaczne i syte. Większość z nas spędza teraz więcej czasu w domu, więc jest czas na kulinarne popisy. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt, ciasto powinno być cienko rozwałkowane.