Pudding dyniowy z dynią

Śniadania
31.10.2019 9:09
Pudding dyniowy z dynią

Jak posmakuje Wam to danie to spróbujcie koniecznie zapiekanej owsianki z dynią Chlebowy pudding z dynią Prawdzie jesienne comfort food – chlebowy pudding z dynią i jabłkiem i dużą ilością cynamonu Print Recipe Pin Recipe Prep Time 15 mins Cook Time 40 mins Ingredients chleb lub bułka – tyle żeby po pokrojeniu w kostkę zapełniły 2 litrowe naczynie 1 i 1/2 litra mleka 1 szklanka pure z dyni 2 jajka 1/3 szklanki cukru (brązowy, kokosowy) albo inne słodziwo np syrop z agawy 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/5 łyżeczki soli 1 jabłko 1 łyżka masła do posmarowania formy 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania na wierzchu Instructions Pieczywo pokroić w kostkę. W drugiej misce zmieszać jajka z pure z dyni i mlekiem, dodać cukier z przyprawami. Kawałki pieczywa zanurzone w mieszance mleka, jajek i pure z dyni, z dużą ilością przypraw korzennych i odrobiną jabłka. Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste. Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Pieczywo przełożyć do formy do pieczenia, odstawić na 15 minut (ten etap można też wykonać poprzedniego dnia wieczorem i zostawiać pudding na noc w lodówce). Dziś danie na wskroś jesienne- chlebowy pudding z dynią. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/10/chlebowy-pudding-z-dynia/