Składniki na pitę z kurczakiem i warzywami (6 sztuk): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (420 g) 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (320 ml) łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: pół główki sałaty lodowej podwójna pierś z kurczaka 2 pomidory niewielka papryka czerwona 2 garście oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, ewentualnie gotowa mieszanka przyprawy do kurczaka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 13 cm. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski, oliwki przekrawamy na pół. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Można ją podać na obiad lub kolację czy jako przekąskę na imprezie. Pita z kurczakiem i warzywami to przepis na domowy, pyszny i zdrowy fast food.