Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Milena
Zupy
22.01.2021 13:01
Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Składniki na zupę cebulową (2 porcje): 2 duże cebule żółte duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 25 ml brandy (można zastąpić 100 ml białego wytrawnego wina lub pominąć ten składnik) 400 ml bulionu drobiowego szczypta cukru sól, pieprz, tymianek, kurkuma (szczypta dla uzyskania bardziej żółtego koloru), gałka muszkatołowa, papryka słodka Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania Przygotowanie Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2013/11/zupa-cebulowa/