Składniki na tradycyjną zupę fasolową: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 0,5 kg żeberek wieprzowych 150 g boczku wędzonego 3 średnie ziemniaki 2 małe marchewki pietruszka cebula mały por ćwiartka selera pęczek zieleniny (natka pietruszki, marchewki, selera, liście pora) sól, pieprz, majeranek, kilka ziaren ziela angielskie i liści laurowych Tradycyjna zupa fasolowa na żeberkach to rozgrzewające i sycące danie idealne na chłodne jesienne czy zimowe dni. Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. W tym czasie uzupełniamy poziom płynu dolewając wodę, ja pilnuję aby utrzymywał się na granicy 3 litrów. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Do fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Chochlą nabieramy szklankę fasoli wraz z wywarem, miksujemy lub rozgniatamy widelcem i ponownie dodajemy do garnka, zagęści to nam zupę i nie trzeba będzie dodawać mąki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.