Aromatyczne, błyskawiczne teriyaki

Agnieszka
Obiad
15.10.2020 20:56
Aromatyczne, błyskawiczne teriyaki

O tym, że to jest bardzo łatwy przepis na kurczaka teryiaki świadczy to, że jest gotowy w 15 minut, a nawet w 10. Słodycz i kwaskowatość w jednym zapewnia sok z pomarańczy – to on stanowi bazę sosu/zalewy, w którym mięso maceruje się przez kilka minut. Składniki: - 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś - Sezam do posypania - Siekana natka pietruszki - ½ opakowania makaronu ryżowego, udon, soba, ale może być każdy inny – tyle, że te wymienione gotują się 5 minut - 1 łyżka oleju Polecamy przepis na pulpety z sosem teryiaki podane z ryżem z kalafiora. Sos - Sok z dużej pomarańczy - 3 łyżki sosu sojowego - Tarty imbir – 3-centymetrowy kawałek - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wrzuć na niego mięso odsączone z zalewy. Smaż na dość mocnym ogniu 5-8 minut w zależności od rodzaju mięsa (udka smaż dłużej). Liczba porcji: 2 Przepisów na kurczaka teriyaki jest mnóstwo, ale ten przepis zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i kwaskowości. Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. I do tego jest to naprawdę bardzo łatwy przepis na kurczaka teryiaki i zrobi go dosłownie każdy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/aromatyczne-blyskawiczne-teriyaki/