Łosoś wędzony 2×100 g 1 marchewka 1 ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 W klasycznej wersji nie dodaje się do potrawy sosów, ale w wielu sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony nori, jeśli nie – można się bez nich obejść. Posiekaj w słupki ogórek i marchew, awokado w plastry – skrop je cytryną. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 1 szklanka ryżu Kluczowe dla tego dania są dwa dresingi, obydwa bardzo proste: do ryżu i do całego sushi. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu.