Słodkie bułeczki z cynamonem i kardamonem

Ciasta
14.10.2020 11:10
Słodkie bułeczki z cynamonem i kardamonem

Składniki na ciasto (8-10 sztuk): 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3,2% 500 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 85 g masła Składniki na nadzienie: 125 g masła (temp. pokojowa) 100 g cukru trzcinowego 3/4 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Nie udało mi się uzyskać idealnego książkowego kształtu, zbyt mocno wyrosły w piekarniku, nadzienie odrobinę zaczęło się rozpływać, ale przedłużyłam delikatnie czas pieczenia i w nagrodę otrzymałam te pyszne maślane chlebki z dodatkiem słodkiej cukrowo-cynamonowej skorupki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż zbrązowieją i cukier się skarmelizuje ( w oryginale 10-12). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zaczynając od dłuższego boku ciasno zwinąć ciasto w roladę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 0,64 cm. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem i kardamonem do uzyskania w miarę puszystej masy. Górną część trójkąta przycisnąć do dołu w kierunku środka otrzymując drożdżówki z widocznymi paskami masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/pulla-slodki-finski-chlebek/