Kartacze z mięsem mielonym

Bartek
Obiad
13.10.2020 20:11
Kartacze z mięsem mielonym

Składniki na kartacze z mięsem mielonym: 3 kg ziemniaków 6-8 łyżek mąki ziemniaczanej 500 g mięsa mielonego najlepiej z szynki olej do smażenia 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 150 g boczku wędzonego przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: 1 kg ziemniaków obieramy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Są one wykonane z ciasta, które zostało wyrobione z surowych i gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formujemy z niego placki, potem nakładamy na każdy kawałek jedną łyżkę farszu i formujemy z nich kartacze. Pozostałą cebulę z boczkiem podsmażamy i dodajemy na jeszcze ciepłe kartacze. Kartacze z mięsem mielonym to typowa polska potrawa, szczególnie jest popularna w północno-wschodniej części Polski. W środku znajduje się farsz z mięsa mielonego i cebuli. Najlepiej wziąć do tego ściereczkę, do której nakładamy starte ziemniaki i odcisnąć z nich wodę. Pozostałe 2 kg obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Łączymy je z surowymi ziemniakami, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz ostrą paprykę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2017/03/kartacze-z-miesem-mielonym/