Składniki: 200g masła lub margaryny (temp. pokojowa) 50 ml śmietanki kremówki 30% (temp. pokojowa) 32 g cukru wanilinowego 1 niepełna szklanka cukru 5 jajek wielkość L – oddzielnie żółtka i białka (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżki wrzątku Kakao zalać 3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od patelni jeśli macie akurat taki rozmiar i wstawić do dużego garnka napełnionego wodą. Miękką margarynę i śmietankę zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym na jasny, puszysty krem. Babkę gotować na niedużym ogniu przez 100 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przekładać do formy na przemian łyżkę jasnego i ciemnego ciasta, do wykorzystania całości. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć z formy na talerz. Smacznego! Po upływie tego czasu wyjąć formę z babką z garnka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać do masy i zmiksować.