Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie) Sos z pieczonej papryki Sos z papryk i bakłażanów Ajvar Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem Szperam ostatnio częściej na amerykańskich stronach i tak od słowa do słowa wyświetliła mi się muhammara – sos paprykowy z orzechami, który pochodzi z Syrii. Obecnie mamy sezon na papryki, więc trzeba z niego korzystać. Po tym czasie obieramy z nich skórę i pozbywamy się pestek, wrzucamy do robota kuchennego. Ja dorzuciłam więcej kuminu, soku z cytryny i oliwy. Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker.