¾ szklanki mąki z ciecierzycy (lub mąki pszennej + 2 łyżki mielonego siemienia lnianego*) 300 ml letniej wody (trochę więcej niż szklanka) 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli Słodko-kwaśny sos śliwkowy: 300 g dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek 1 czerwona cebula 50 g cukru trzcinowego lub syropu klonowego albo z agawy 20 ml octu winnego , np. jabłkowego ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne sól do smaku 1 łyżeczka oleju PRZYGOTOWANIE Nuggetsy z kalafiora Kalafiora umyj i pokrój na średniej wielkości cząstki. W pierwszym przygotowuję panierkę na bazie mąki pszennej oraz siemienia lnianego lub jajka, zaś w drugim bazuję na mące z ciecierzycy. Nuggetsy z kalafiora (zwane też w niektórych kręgach skrzydełkami, chociaż ja do tego sformułowania nie mogę się przekonać) są mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i cudownie aromatyczne za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw. Dlatego trudno będzie się Wam od nich oderwać! Nuggetsy z kalafiora robię zwykle na jeden z dwóch sposobów. Tym przepisem nie będę Was przekonywał, że te nuggetsy z kalafiora są lepsze niż klasyczne ze słynnej fast-foodowej sieciówki, ani tym, że smakują tak samo jak kurczak, bo byłoby to nieprawdą. W tym przepisie nuggetsy z kalafiora podałem ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym, który doprawiłem odrobiną imbiru, pieprzu cayenne i cynamonu. Poza sezonem na te owoce świetnie sprawdzą się również inne sosy, na przykład słodki sos chili, domowy sos BBQ czy orzechowy sos do sataya. Sposób przygotowania panierki na bazie mąki z ciecierzycy zaczerpnąłem od Eryka z erVegan. tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Nuggetsy z kalafiora: 1 duży kalafior 300 g płatków kukurydzianych typu Corn Flakes Na imprezę możecie przygotować je również z różnymi dodatkami, aby każdy miał w czym wybierać. Gotowy sos śliwkowy podawaj z nuggetsami z kalafiora. Nuggetsy z kalafiora piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przyprawy możecie oczywiście dobierać według uznania, jednak czosnek w proszku, wędzona papryka oraz kumin nadają im naprawdę fantastycznego aromatu, imitującego w pewnym stopniu mięso. 😉 Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20