Sernikobrownie z malinami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 4.0 /5 ( 13 zagłosowano ) SKŁADNIKI Brownie: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 90% kakao 200 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem) 4 jajka 120 g mąki pszennej (można użyć z powodzeniem ryżowej) Sernik: 1 kg tłustego twarogu 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12-18% 5 jajek 200 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem) Sernikobrownie to coś dla niezdecydowanych, którzy z jednej strony mają ochotę na wilgotne czekoladowe ciasto, a z drugiej na serniczek. Masę serową wymieszaj za pomocą łyżki lub łopatki z malinami i wylej delikatnie na brownie. Przejrzałem szybko zawartość lodówki i kuchennych szafek i długo się nie zastanawiając, stwierdziłem, że sernikobrownie z malinami będzie strzałem w dziesiątkę! PRZYGOTOWANIE Brownie Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do wystudzenia. Ja swoje sernikobrownie upiekłem bez dodatku cukru — zastąpiłem go erytrytolem, żeby można było się nim zajadać bez większych wyrzutów sumienia, ale ten wybór pozostawiam już Wam. Sernik Twaróg pokrój w kostkę i wrzuć do robota kuchennego z przystawką z nożami. Świetnie sprawdzą się również owoce z kompotu, które wypadałoby wykorzystać, zanim pojawią się świeże. 😉 Brownie wymieszałem za pomocą trzepaczki, a ser zmieliłem w malakserze i zmiksowałem z resztą składników. Jeśli lubicie receptury na proste i niekłopotliwe ciasta, to ten przepis na sernikobrownie sprawdzi się znakomicie. Gotową masę na brownie wylej na dużą blachę o wymiarach 30 x 36 cm pokrytą papierem do pieczenia.