Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi.

Joanna
Śniadania
04.10.2020 15:58
Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi.

Składniki: Keksówka 11×35 cm 250 ml wody 250 ml kefiru garść płatków owsianych górskich garść posiekanej żurawiny 25 g drożdży świeżych (7 g instant) 500-600 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i żurawinę. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, do momentu odchodzenia ciasta od miski, ciasto ma być elastyczne. Wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze zostawiam na 15 min. do napuszenia na blacie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi “piętki z takiego chlebka. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 170 C i piec przez ok. godz. Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia na kratce. Zawsze się udaje, można dodawać do niego swoje ulubione dodatki i ten zapach gdy się piecze…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/10/pyszny-i-prosty-chleb-z-zurawina-i/