Składniki: 340 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mleka 50 g masła 25 g drożdży 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 1 jajko+1 żółtko Nadzienie: Przygotowanie: ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z ilości składników j.w. zrób pesto szpinakowe. Przełuż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia wyrośnięty warkocz posmaruj białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i piecz w temperaturze 180*C 25 minut do zrumienienia warkocz pokrojony na porcje idealnie nadaje się do zamrażania SMACZNEGO ! Do przygotowania pesto możesz użyć orzechów włoskich (te lubię najbardziej) lub każdych innych wg uznania lub zasobności szafek wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Drożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje.