` Składniki na blok czekoladowy: 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 5 łyżek ciemnego kakao 500 g mleka w proszku 350 g herbatników Przygotowanie: 1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki, użyłam w tym celu tłuczka do mięsa. Gdy masło już się roztopi dodajemy szklankę cukru i mieszamy, aż cukier się rozpuści. 2. W międzyczasie do garnuszka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy kostkę masła i stawiamy na gaz. Herbatniki umieszczamy w misce (kilka zostawiamy w całości na później). Po tym czasie blok kroimy na kawałki i cieszymy się jego smakiem, smacznego! Blok czekoladowy wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż stwardnieje. Jest to deser bez pieczenia i na pewno uda się każdemu. Masło lepiej pokroić na kawałki, wtedy szybciej się rozpuści.