Idealny na każdą okazję jak i bez okazji :) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 700 g sera twarogowego 120 g serka waniliowego 1 jajko 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych) Wykonanie: Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć wiśnie, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Dawno już nie było przepisu na pieczony sernik, więc zapraszam na taki pyszny, kremowy serniczek na kruchym spodzie z wiśniami i złocistą kruszonką. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C. Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać serek waniliowym oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników.