Składniki na nałożenie: 200 g kurek 1 cebula 100 g boczku lub > 200 g jogurtu greckiego 50 g kwaśnej śmietany 24% 2 jajka sól, pieprz, kilka gałązek tymianku parmezan lub grana padano 1 + 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: zagnieść mąkę z pokrojonymi kawałeczkami masła, na koniec dodać wodę i zagniatać, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Składniki na formę o przekroju 26 cm: Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody 1/3 łyżeczki soli Masę wylać na podpieczony spód (może być gorący), wyłożyć wymieszane grzyby z cebulą i boczkiem formę ponownie wkładamy do piekarnika na około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie i delikatnie przypiecze SMACZNEGO ! Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut w tym czasie opłukać kurki, osuszyć grzyby, większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę i boczek pokroić w kostkę podpiec tartę w 200*C przez 15 minut do zezłocenia podsmażyć cebulę z boczkiem, odłożyć na bok. Kruche ciasto zapieczone ze świeżymi kurkami w kremowej masie to pyszny pomysł na letni obiad lub kolację:)