Chleb w 5 minut (bez drożdży)

Bartek
Śniadania
03.10.2020 20:28
Chleb w 5 minut (bez drożdży)

Składniki na chleb w 5 minut (bez drożdży): 400 g mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki* maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka soli dodatkowo 2 łyżki słonecznika do dekoracji *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz płaską łyżeczkę soli. Chleb bez drożdży pieczemy na środkowej półce, przez około 40 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu chlebek rozstawiamy na kilka minut przy uchylonych drzwiach, a następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Ostatnio natknęłam się na przepis na chleb bez drożdży, pomyślałam, że spróbuję i oto efekt. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zrobi się jednolite. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką i już, gotowe! Moja foremka ma wymiary 23 cm długości (mierzone u podstawy), 9 cm szerokości i 8 cm wysokości. Chlebek robi się błyskawicznie, dosłownie w 5 minut!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/03/chleb-w-5-minut-bez-drozdzy/