Naleśniki po meksykańsku

Obiad
02.10.2020 19:00
Naleśniki po meksykańsku

Składniki: (5 porcji) - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 1 jajko - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/4 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki cukru Farsz: - 300 g mięsa mielonego (np z łopatki) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki czerwonej fasoli - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/2 szklanki bulionu warzywnego - 1/2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - sól, pieprz Sos: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz Oraz: - 150 g startej mozzarelli - listki bazylii do dekoracji Naleśniki smaż na dużej suchej patelni po 2 minuty z każdej strony. Sos: Na oliwie duś przez minutę starty czosnek. Wlej pomidory z puszki, dodaj bazylię i cukier. Na środek naleśników nakładaj nadzienie oraz trochę startego sera i składaj jak krokiety. Farsz: Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę aż zmięknie. Posyp resztą mozzarelli i zapiekaj jeszcze 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2020/09/nalesniki-po-meksykansku-mexcican.html