Zapiekanka meksykańska z ryżem

Agnieszka
Zapiekanki
01.10.2020 17:20
Zapiekanka meksykańska z ryżem

1 szklanka ugotowanego ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona papryka 2 duże łyżki przecieru pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Pęczek natki pietruszki ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminu ½ łyżeczki mielonej kolendry Zmiana polega na tym, że kiedy już przygotujesz bazę, czyli sos (krok 2 w przepisie), to nie dodajesz gotowany ryż, tylko wlewasz szklankę bulionu, albo wody, wsypujesz pół szklanki ryżu, przykrywasz i wstawiasz do piekarnika na 20 minut. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Zapiekanka meksykańska z ryżu jest daniem z rodzaju comfort food, czyli łatwych i przyjemnych w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz przepis na wersję z ugotowanym ryżem – to dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu. Zapiekankę możesz zrobić na dwa sposoby: z ugotowanego już ryżu, albo suchego. Jeśli nie masz go w lodówce, danie zrobisz równie szybko z suchego ryżu. W obydwu przypadkach czas przygotowania jest podobny – 30 minut. ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 2 łyżki oleju. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Jak wspomnieliśmy wyżej, można ją przyrządzić na dwa sposoby. Przepis pochodzi z bloga recipetineats.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/zapiekanka-meksykanska-z-ryzem/