Orkiszowa tarta z kremem i figami

Agata
Ciasta
02.10.2020 9:14
Orkiszowa tarta z kremem i figami

Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 130 g masła szczypta soli 2 żółtka 50 g cukru pudru Krem: 200 g kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Orkiszowa tarta z kremem i figami to idealny deser na ten jesienny czas, bo wykorzystujemy w niej sezonowe produkty, czyli winogrona i figi, które teraz smakują najlepiej. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Dziś na blogu kolejna odsłona pysznej kruchej tarty na słodko. Dodatkowo: 1 winogronowa przezroczysta galaretka winogrona 1-2 figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Figi kroimy w plasterki, winogrona na pół, dekorujemy nimi ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/09/orkiszowa-tarta-z-kremem-i-figami.html