Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów

Iwona
Obiad
30.09.2020 18:48
Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów

Składniki na 2 osoby: - 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę - 1/2 główki cebuli - kilka świeżych grzybów: podgrzybki, kurki, prawdziwki - sól, pieprz - 2 płaskie łyżeczki domowego lub kupnego warzywka - 35 g masła - 1 i 1/2 szkl bulionu drobiowego - 4 łyżki śmietany 30 % - 1 płaska łyżka mąki pszennej - 1-2 ząbki czosnku - ewentualnie odrobina mąki ziemniaczanej - natka pietruszki 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek, dwie minuty przesmażamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (kurek nie kroimy) oraz pierś z kurczaka, solimy i pieprzymy całość. Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych jak i mrożonych grzybów, ale ze świeżych ma ten swój aromat i smakuje wyjątkowo zwłaszcza o tej porze gdy mamy dostęp do świeżych grzybków :) Pod koniec gotowania kiedy grzyby są miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/09/kurczak-w-sosie-ze-swiezych-grzybow.html