Pasta z wędzonej makreli

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi …

Pasta z wędzonej makreli

Składniki

  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 cebula czerwona

Sos

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
  • sól **

Przepis

  • Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi kawałkami, usuwając dokładnie pozostałe ości. Rybę przekładamy do miseczki z jajkami. Ogórki oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę (ogórki można delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody). Warzywa dodajemy do pozostałych składników.

Sos

  • W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej pasty. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe. Pastę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapach ryby nie przechodził na inne produkty w lodówce.Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić majonezem** opcjonalnie. Ja soli nie dodawałam, bowiem ogórki, jak i makrela są dość słone

Polecane