Jeśli jesteś początkującym kucharzem to wybierz wariant pierwszy, a ten zostawiam Ci, jako ciekawostkę kiedyś przetestuj! ;-) KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM: - 200 g miękkiego masła (masło nie może być prosto z lodówki, ani nie może być ciapowate) - 9 czubatych łyżeczek masła orzechowego - 120 g cukru pudru - 80 g mleko w proszku wykonanie : Masło umieść w dzieży robota planetarnego, podłącz trzepaczkę i ubijaj masę przez 7 -9 minut, tak aby masło się rozluźniło. Kiedy cały cukier się stopi mamy karmel, teraz ostrożnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 1-2 minuty, dodaj mleko i delikatnie wymieszaj rózgą (masa się spieni intensywnie), dodaj masło i całość mieszaj aż uzyskasz idealnie gładki krem. Na patelnie wsyp cukier postaw na kuchni na małym ogniu i czekaj, aż cukier zmieni się w karmel. To bardzo ważne, krem maślany ucieramy dość długo, masło musi wchłonąć np. masło orzechowe czy cukier puder, krem musi być ucierany powoli, składniki muszą się ładnie łączyć, dzięki temu Twój krem będzie zawsze idealny! Biszkopt też przygotowuję w mniej tradycyjny sposób tj. ubijam razem całe jajka na sztywną masę, do której dodaję cukier i potem dopiero wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Opisałam go dość szczegółowo bo w przypadku wypiekania biszkoptów czy też robienia kremów ważna są niuanse, takie jak choćby ta sama temp. składników, nie dodawanie czegoś ciepłego do zimnego, odpowiednio długi czas ucierania kremu czy powolne dodawanie składników. BISZKOPT: składniki: - 5 jaj - 7 łyżek mąki tortowej typ 450 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki czarnego kakao - 9 łyżek brązowego cukru Wykonanie: Mąkę wymieszaj, z kakao i proszkiem do pieczenia. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, który nasączyłam espresso i whisky, sam w sobie już jest tak dobry, że można go jeść samodzielnie. ponadto: - 5 garści orzechów ziemnych - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki masła - 80 ml mleka lub śmietanki 36% - 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na suchej patelni upraż orzechy ziemne. Tort w całości oblałam gorzką czekoladą, posypałam orzeszkami i otartą na tarce gorzką czekoladą. Dodawaj po łyżce w/w składników na przemiennie, powoli. Ja biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej na noc, taki jest najlepszy na tort. Jeśli mam być szczera nie widzę żadnej różnicy w finalnym wypieku ;-), ale może to kwestia tego, że zawsze ciasto robię robotem planetarnym. Zapnij hak do wyrabiania kremu- ja posiadam robot KitchenAid i mam hak w kształcie trójkąta z dodatkowym silikonem, to właśnie ten hak służy do wyrabiania kremów. Całość postaw ponownie na kuchni i zagotuj masę, wrzuć do niej orzechy ziemne i dosłownie daj im się gotować 1 minutę. Orzechy w masie karmelowej, wyjmij na deskę i posiekaj (karmel będzie gęsty bardzo). Ciasto jest przepyszne, u nas będzie na pewno na Świętach Bożego Narodzenia! Maślany krem z masłem orzechowym i całymi orzeszkami ziemnymi zatopionymi w karmelu. Całkowicie (bardzo ważne) wystudzone dodaj do misy z kremem orzechowym i całość kremu ponownie przez minutę wyrabiaj robotem.