Po godzinie gotowania wylewamy kropelkę dżemu na zimny talerzyk/spodek (najlepiej wcześniej taki talerzyk/spodek włożyć do lodówki) i jeśli kropla nie spływa z talerzyka to znak że nasz dżem jest gotowy :) Wykonajcie w domu taki dżem bo dość szybko się go robi (coś około 60 minut gotowania ;) a smakuje nieziemsko :)4. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Składniki na około 8 słoiczków 200 ml: 1200 g moreli przed wypestkowaniem około 350-400 g cukru 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Taki dżem możemy już przekładać do wyparzonych i czystych słoiczków, a następnie każdy słoiczek odstawiamy na ściereczkę do góry dnem do ostygnięcia. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły. Nie musimy ich obierać, skórka rozpadnie się podczas gotowania.