Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Weronika
Śniadania
30.09.2020 8:44
Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki płatków owsianych 2 niepełne szklanki wrzątku 2 gruszki 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu cynamon - opcjonalnie Przygoptowanie: odmierz potrzebną ilość płatków ( u mnie zmieszane owsiane z orkiszowymi), zalej wrzątkiem. Przykryj rondelek i odstaw do napęcznienia na całą noc gruszki obierz, następnie pokrój na około 5 mm plastry na patelni rozgrzej masło, dodaj miód i ułóż plastry gruszki. Tak, tak płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ rozgotowana breja działa jak cukier prosty (to trochę tak jak z rozgotowanym ryżem, czy makaronem, zwiększa się IG). Do przewracania plastrów gruszek użyj łopatki, nie widelca, bo się rozlecą podgrzej płatki owsiane, dodaj sok z cytryny. Pamiętaj również o dodaniu do płatków soku z cytryny, zapobiegnie to szkodliwemu działamiu kwasu fitynowego. Dodatek wody i zalanie płatków zapobiegnie temu, że zabiorą nam wodę z organizmu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/09/jesienna-owsianka-z-karmelizowana.html